АРТ ГЛАС СТУДИО СВЕТЛАНА - ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗРАБОТКА НА ВИТРАЖИ

АРТ ГЛАС СТУДИО СВЕТЛАНА - ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗРАБОТКА НА ВИТРАЖИ

бул. Мария Луиза 3
Пловдив,
България
24.7515088
42.1435896
UserLikes
Име: АРТ ГЛАС СТУДИО СВЕТЛАНА - ПРОЕКТИРАНЕ И ИЗРАБОТКА НА ВИТРАЖИ
Адрес: Пловдив, бул. Мария Луиза 3
Телефони: text to imagetext to image
Уеб сайт: http://artglass.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Стъкло и изделия от стъкло
Дейност:

Витражно студио. Изработка на витражи, стъклопис, цветно стъкло.

Ключови думи: витражи, стъклопис, витражно студио, светлана арт глас, светлана берберова

За нас

АРТ ГЛАС СТУДИО СВЕТЛАНА  съществува от 1996 г. Проектите са разработка и плод на творческото виждане и светоусещане на художничката Светлана Берберова, дипломантка на Лвовската Художествена Академия (Западна Украйна), специалност художествено стъкло.


Витражните композиции се изпълняват както в техниката на класическия витраж, така и по метода на Луис Комфорт Тифани. Студиото проектира и изпълнява също така и матиране на стъкла по шаблон, както и fussed glass – композиции уникати от стопено стъкло.


Техника Тифани се явява най-често използваният метод за изготвяне на съвременни витражи. Това се свързва с факта, че тази техника обхваща неизчерпаеми възможности и позволява създаването на изображения с всякаква сложност. С тази техника се изпълняват и обемни витражи, чийто декоративен ефект се подсилва чрез използването на вдлъбнати и изпъкнали стъкла. Такъв витраж изглежда изключително оригинално. Названието на тази техника произхожда от нейния създател – Луис Комфорт Тифани, който още през 19 век предлага нова технология за сглобяване пано от цветно стъкло. Той разработва не само самата техника, която в практически неизменен вид се е запазила до наши дни, а и изобретява няколко нови вида стъкла. Технологията за създаване на картини чрез тази техника се състои в това, че на всяко парче стъкло, от което ще се състои рисунъка, се придава нужната форма, чрез неговото изрязване след което се облицова с медно фолио, посредством което се закрепя с останалите елементи на витража. Закрепването се осъществява чрез спайка от двете страни на витража чрез използването на оловно-калаен припой. Заключителният етап на изготвянето на витража позволява патинирането на този припой. Използването на техниката Тифани позволява постигането на висока детайлизация на изображенията и възможност на акцентиране върху най-малките детайли на изображението.



Класически витраж


Парчета цветно стъкло се поставят в H-образен оловен профил. Местата на стиковане на прифила се запояват. Но в наше време вместо оловен профил често се използва месингов. И това е напълно обяснимо, месингът е по-твърд материал и след скрепяне на витража няма нужда от допълнително му укрепване. Витражът, изпълнен в тази техника, се използва за портални врати. С тази техника рискът, че изделието ще се деформира с времето е сведен до нула, за разлика от класическия витраж с оловен профил.
Възможностите на тази техника и творческата мислъл на художника позволяват комбинирането на витража с други видове изкуство. Най-често срещано се явява съчетанието на витраж с ковано желязо. Твърдите, но пластични линии на метала изразително се съчетават с художественото тъкло. Ефектно изглежда вмъкването на огледални фрагменти между многоцветните стъклени парчета. Благодарение на витража се засилва индивидуалният дух на помещението.



Фюзинг (стопено стъкло)


  Най-съвременната техника за създаването на произведения от стъкло е т.нар. техника на стопеното стъкло. За разлика от другите, при които се работи със студено стъкло при стайна температура, за стопеното стъкло е необходимо използване на пещ с електронен температурен контрол за управление на процеса на темпериране с изключителна прецизност. При стопяването в пещта отделните цветни късове се свързват здраво в една обща стъкломаса. Изработените в тази техника витражни панели могат да претърпят следваща обработка – огъване с помощта на подходящи калъпи. Така се създават осветителните тела, пластичните форми и свободно стоящите в пространството обекти. Интересни художествени решения се постигат при комбиниране на двете техники: фюзинг и Тифани.







 

Открийте ни в Google+